Char

Mulțimea valorilor acestui tip de date este o mulțime finită și ordonată de caractere. Valorile în studiu se desemnează prin includerea fiecărui carcater între două semne (‘  ‘ –  apostrof), de exemplu: ‘A’, ‘B’, ‘C’, ‘D’, etc.

De regulă, caracterele unei versiuni concrete ale limbajului PASCAL sânt ordonate condorm tabelului de cod ASCII.

Operații  asupra valorilor de tipul de date char:

9.png

În programul ce urmează variabilei x de tip char i se atribuie consecutiv valorile ‘A’ și ‘+’ și ” ”’, afișate ulterior pe ecran.

10.png

Valorile curente ale unei variabile de tip char pot fi citite de la tastatură cu ajutorul procedurii readln. Acest fapt este vizibil în următorul program, care citește de la tastatură și afișează pe ecran valori de tipul char.

11.png

Caracterele respective se introduc de la tastatură și se afișează pe ecran fără apostrofurile care le încadrează în textul unui program Pascal.

Numărul de ordine al fiecărui carcater din mulțimea de valori ale tipului char poate fi aflat cu ajutorul funcției predefinite ord. Vezi programul ce urmează:

12.png

Funcția predefinită chr returneză caracterul care corespunde numărului de ordine indicat. Așadar, programul ce urmează afișează pe ecran carcaterele ce corespund numerelor de ordine citite de la tastatură.

13

Țin să menționez că codul ASCII are 256 caractere, numerotate cu 0,1,2,…,255. Tipul de date char se utilizează pentru formarea unor structuri de date mai complexe, mai exact, a șirurilor de caractere.